Låne penger – Betale for bursdag

Bursdagen din er ofte årets høydepunkt. Den minner deg ikke bare på at du begynner å bli eldre. Dagen er også forbundet med glede, god mat og feiring med venner. Mange vil nok koste på seg litt ekstra når de fyller år. Dessverre er det noe som kan bli dyrt, om ikke umulig å gjennomføre.

Foreldre føler også et ansvar for å gi barna sine den bursdagsfeiringen de fortjener. Det har vært en ganske markant utvikling over de siste årene. Bursdagene virker bare å bli dyrere og dyrere. Tidligere kunne man komme unna med å invitere folk hjem for å spise pølser og drikke brus. Nå er det go-kart, trampoline, bowling og andre aktiviteter som gjelder. Det er ikke gratis.

Spørre banken om hjelp

Det kan man gjøre ved å sende inn en søknad på nett. Veldig mange banker i Norge har gjort forbrukslån svært lett tilgjengelig. Det betyr ikke at man nødvendigvis får innvilget lånet. Men det betyr at selve søknadsprosessen er veldig enkel og effektiv.

Man kan også ta opp et privatlån. Du har kanskje noen venner eller familiemedlemmer å spørre?

Dette er de to reelle alternativene du har. Riktignok finnes det også andre muligheter der ute. Men det er neppe lurt å bruke et kredittkort eller å ta opp et såkalt smålån. Det kan fort bli veldig dyrt.

Hva med å sjekke ut disse smålånene

Det er en liten nisje innenfor norsk bankindustri som spesialiserer seg på smålån. Noen av dem tilbyr lån helt ned til 2000 kroner.

Problemet er at det ofte er betydelig høyere rente på disse lånene. Grunnen er enkel: alle banker ønsker å tjene så mye penger som overhodet mulig. Et lavere lånebeløp vil derfor måtte kompenseres med høye gebyrer og rentekostnader.

Du har kanskje sett på Luksusfellen at enkelte lån vokser fra 4000 kroner til over 20,000 kroner på under ett år? Slike lån bør man for all del holde seg unna. Det gjør ikke annet enn å skade din privatøkonomi.

Husk på at disse bankene bruker mange forskjellige begrep. ”SMS-lån”, ”kvikklån” og ”smålån” er tre av de mest vanlige.

Ansvarlighet og begrensninger

Husk at bursdagen kommer hvert eneste år. Det er ingen grunn til å legge seg i økonomisk ruin for å fremstå rikere enn det man er. Spesielt ikke når det kun dreier seg om én dag. Etter bursdagsfeiringen sitter du tross alt ikke igjen med noe særlig verdi – foruten noen (forhåpentligvis) gode minner.

Derfor skal du også være veldig forsiktig med å låne mye penger til en slik feiring. Det gjelder særlig hvis du allerede ikke har råd til andre ting i hverdagen. Ikke bare sitter du igjen med et lån uten å ha noen reell verdi. Det kan også dytte deg inn i en ond spiral. For hva gjør du neste gang du skal feire nyttår? Eller julaften?

Det kan ofte være bedre å finne alternative løsninger til bursdagen enn å låne penger fra forbruksbanker.

Kan man og burde man låne penger til bursdagsfeiringen?

Det korte svaret blir: ja, man kan låne penger. Riktignok stilles det en del krav. Du skal allerede ha en sunn økonomi og ikke pådratt deg noen betalingsanmerkninger. I tillegg skal du ha fylt 18 år, og ha en form for fast inntekt.

Man kommer ikke unna det faktum at å låne penger til merkedager og feiringer kan være litt korttenkt. Derfor bør forbrukslån være absolutt siste utvei. Selvfølgelig skal man unne seg litt ekstra på bursdagen sin. Det betyr allikevel ikke at man skal låne tusenvis av penger for å få ”drømmen sin oppfylt”. Først bør du se på om du kan gjøre feiringen din litt billigere. Deretter bør du sjekke om du kan spare opp penger for å få råd til det. Og, som en siste utvei, kan man vurdere å søke om et forbrukslån.